EPC keuring

Het EPC bestaat sinds 2008 en heeft als doel de energiezuinigheid van een pand in kaart te brengen. De isolatie in vloeren, muren en daken van het beschermd volume enerzijds en de sanitair warm water productie en verwarming anderzijds zijn bepalend voor het label, gaande van F tot A+. Het attest wordt opgesteld door een erkend energiedeskundige en is verplicht voor :

  • Residentiële panden (verkoop en verhuur)
  • Kleine niet-residentiële panden (verkoop en verhuur)
  • Gemene delen (afhankelijk van aantal eenheden vanaf 2022)

Een plaatsbezoek is steeds verplicht en duurt afhankelijk van de keuring een uur tot een aantal uren. Om dit optimaal te laten verlopen en het best mogelijke label te behalen is voorbereidend werk belangrijk. Op de aanstiplijst die u meekrijgt bij bevestiging van de afspraak vindt u terug welke informatie relevant is en kan meegenomen worden in het EPC (zoals bv. plannen, facturen, lastenboeken edm). U kan deze trouwens ook reeds raadplegen op energiesparen.be. 

  • Het EPC residentieel :

 U wenst uw woning te verkopen of verhuren, dan heeft u een EPC residentieel nodig. Het is een rapport over de energiezuinigheid van het pand. Dit wordt vertaald in labels gaande van F (ongunstig) tot A+ (heel gunstig). Het herneemt punt per punt de energetische kwaliteit van de schillen (vloeren, muren en daken) en de technische installaties.

Om de potentiële huurder of koper degelijk te kunnen inlichten over de energetische toestand van de woning dient het certificaat er bij aanvang van publicatie te zijn. Bij niet naleving kunnen er door het Veka boetes uitgeschreven worden. Een goede score zal uiteraard een positieve impact hebben op de verkoop, maar ook eigenaars van woningen met een slechtere score  hoeven niet wanhopig te zijn. De overheid voorziet namelijk subsidies indien de woning na aankoop grondig energetisch gerenoveerd wordt. De koper kan zich hiervoor baseren op de energiebesparende maatregelen op het certificaat.

Er uitzonderingsmaatregelen waarbij het EPC (bv korte termijn vakantieverhuur) niet verplicht is, een actuele lijst daarvan kan u terugvinden op de site energiesparen.be. 

Hoewel het EPC tien jaar geldig is, is het aangeraden om bij ingrijpende energetische renovaties een nieuw rapport te laten opstellen, zodat de huurder en makelaar een correcter beeld hebben over de woning. Vanaf 1 januari 2022 komen bij verkoop enkel nog EPC’s residentieel in aanmerking die zijn opgemaakt na 1 januari 2019. 

  • Het EPC Klein Niet Residentieel :

Het EPC is ook verplicht bij de opstart van de verkoop of verhuur van uw kantoor, winkel, horeca, praktijk enz. indien de oppervlakte tussen 50m² en 500m² is en het geen deel uitmaakt van een groter geheel van meer dan 1000m². Het rapport herneemt de labels van F (zeer ongunstig) tot A+ (zeer energiezuinig) naargelang de functie van het pand. Een horeca invulling zal anders scoren dan een kantoorfunctie, maar ook hier spelen het volume, de schillen en de technische installaties een doorslaggevende rol. 

Vanaf 1 januari 2022 start de renovatieverplichting voor alle niet-residentiële gebouwen.

Binnen de vijf jaar na overdracht van een gebouweenheid, zal het aan energiebesparende maatregelen moeten voldoen. Daar bovenop moeten kleine niet-residentiële gebouwen vanaf 2022 een energielabel C of beter behalen en moeten grote niet-residentiële gebouwen vanaf 2023 in een minimaal aandeel hernieuwbare energie voorzien.

  • Het EPC Gemene Delen :

Het EPC van de gemeenschappelijke delen geeft aan hoe energiezuinig het gebouw en de collectieve installaties zijn. De verplichting wordt gefaseerd ingevoerd in functie van de grootte van het appartementsgebouw :

01/01/2022 15 of meer gebouweenheden
01/01/2023 5 t/m 14 gebouweenheden
01/01/2024 2 wooneenheden t/m 4 gebouweenheden

Bij nieuwbouwappartementen moet dit EPC voor gemeenschappelijke delen uiterlijk 10 jaar en 1 maand na het krijgen van de stedenbouwkundige of omgevingsvergunning beschikbaar zijn.

Appartementsgebouwen die een ingrijpende energetische renovatie (IER) hebben ondergaan, vallen niet onder ‘nieuwbouw’.

  • Het ‘EPC Gemeenschappelijke delen’ is maximaal 10 jaar geldig.
  • Het moet altijd up-to-date zijn omdat het gebruikt wordt voor de EPC’s bij verkoop of verhuur van de appartementen, kantoortjes, medische praktijken en winkels in het gebouw.
    Het ‘EPC Gemeenschappelijke delen’ moet geactualiseerd worden bij energetische renovaties
    • zodra minstens 15% van de gebouwschil wordt (na)geïsoleerd
    • of als collectieve installaties (ook zonne-energie) vervangen of nieuw geplaatst worden.
      Wordt enkel een omvormer vervangen? Dan is er geen update van het EPC nodig.
  • Het EPC voor gemeenschappelijke delen kan nu al opgemaakt worden.